top of page
beyin illüstrasyon
beyin illüstrasyon

Kaygı, Anksiyete ve Endişe

Neden kaygı duyuyoruz? 
Kaygı vücudumuza nasıl yansır?

Kaygı, anksiyete ve endişe aynı şey midir? 

Fazla kaygılanmak ile nasıl baş ederiz?
 

Neden Kaygı Duyuyoruz?

Duygularımız varlığı ile bizim günlük yaşama uyumlanmamızı sağlayan işlevlere sahiptir. Bu duygulardan biri olan kaygı bizi hayatta tutmaya yarayan, savunmamızı destekleyen, istediklerimizi elde etmek adına motivasyon kaynağı sağlar. Peki o zaman neden kaygıyı kötü bir duygu olarak biliyoruz? Genellikle işlevlerinden çok işlevsiz yanlarını fark ediyoruz. Ama şöyle bir başardığımız şeyleri düşünürsek, neden hızla gelen bir arabanın olduğu yolda geçmek yerine durduğumuzu düşünürsek ya da vahşi bir hayvan bize doğru koştuğunda neden kaçtığımızı düşünürsek sebebi hissettiğimiz kaygıdan.

Kaygı Vücudumuza Nasıl Yansır?

Kaygının vücudumuza yansımasını zihne giden bir sinyal olarak yorumlarım. Zihne 'tehlike' sinyali gittiğinde vücudumuz bir savunma haline geçer. Bu savunma üç şekilde görülebilir; savaş, kaç ya da donakal. Yani kaygı hissettiğimiz sırada aşırı hareketlilik de olabilir, tamamen hareketsiz kalmak da. Savaş ya da kaç tepkisinin oluşması için kalpten pompalanan hızlı kanın etkisiyle kalbimizin hızlı hızlı çarpması, el, kol ve bacaklarda titremeler, hızlı nefes alıp verme ve hatta nefes alamıyormuş gibi olma hali, ateş basması, terlemeler vb. belirtilerin görülmesi normaldir.

Kaygı, tehlike altında olunduğunda ya da tehlikedeymiş gibi düşündüğümüzde bedenimizde ortaya çıkan belirtilerdir. 

Anksiyete, kaygı ve endişenin sürekli olarak hissedilerek işlevsiz bir şekilde görülmesidir. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler 

Endişe, zihinde oluşan muhtemel olumsuz sonuçlar ve düşünceler ile ilgilidir ve tamamen bilişsel bir süreçtir.

Kaygı, Anksiyete ve Endişe 
 

Fazla Kaygılanmak ile Nasıl Baş Ederiz?

Öncelikle kaygı hissettiren düşüncelerin neler olduğunu bulmamız ve bu düşüncelerin işlevselliği üzerine detaylandırma yapmamız gerekir. Bu düşünce hayatımda neye dokunuyor ki ben bu düşünceyi tehlike olarak algılıyorum? Başka türlü düşünmek şu anda benim için neden mümkün değil? Bedenime neler iyi geliyor? Ya da neler bu belirtileri arttırıyor? Psikoterapi sürecinde bu vb. sorulara aranan yanıtlar kaygı ile baş etmede kolaylaştırıcı rol alır.

Uzman Psikolog Aysu TEKİN

© 2024 Aysu Tekin Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page